Nepalski investitor u Rumi planira nova ulaganja

Nepalski investitor u Rumi planira nova ulaganja

U Rumi je proradila još jedna fabrika i to za proizvodnju nudli. Investitor je nepalski bilioner Binod Čaudri koji je među 50 prvih na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi u svetu. To je prva nepalska investicija u Evropi i plan im je da iz Rume snadbevaju ceo stari kontinent. U Srbiji planiraju nova ulaganja u drugim oblastima jer pored hrane proizvode i čelik, cigarete, tehničke uređaje, struju, bave se građevinarstvom i hotelijerstvom.

„Došli smo u Srbiju jer hoćemo da razvijemo biznis u Evropi. Gledali smo Nemačku, Francusku i druge zemlje ali su analize pokazale da nema boljeg mesta za naše ulaganje od Srbije – ovo je geografski najbolja lokacija, ovde imamo sirovine koje nam trebaju za proizvodnju. Radnici su dobri, kvalifikovani i naišli smo na veoma prijateljski odnos. Moja porodica sada živi ovde u Rumi, mi smo deo Srbije i želimo da budemo srpska kompanija“, kaže B. K. Lodha, generalni direktor „CG Fuds Jurop“

Prvi kamioni s nudlama iz Rume otići će preko granice početkom oktobra, za Veliku Britaniju.

„U ovom trenutku 95 odsto sirovina se kupuje ovde. Verujemo da ćemo uskoro i tih pet procenata sirovina nabavljati ovde, kao i sav repromaterijal. Verujemo da će kompanija imati prilike da razgovara i o drugim instrukcijama koje bi mogle biti primenjive u Srbiji“, kaže Aleksandar Protić, zamenik generalnog direktora „CG Fuds Jurop“.

U fabriku u Rumi Nepalci su uložili devet miliona evra. Trenutno je 100 zaposlenih, a do kraja naredne godine biće ih 407 i radiće u četiri smene.

„Jednostavno sam poslao Si-Vi, pozvan sam. Ovde sam od početka,  u magacinu sam zaposlen i zadovoljan sam poslom“, kaže Radoslav Stojnić.

„Prvo sam radio u auto-idustriji. Ovde mi je neuporedivo lakši posao i bolje plaćen nego tamo što je bio“, rekao je Marko Ristić.

Ruma od poljoprivrednog kraja prerasta u privredni centar, a to što su doveli prvu nepalsku investiciju u Evropu, skratiće taj put, očekuje predsednik opštine.

„Kada sam od njih dobio podatak da sarađuju sa 76.000 kompanija u svetu nisam mogao da verujem. Sama činjenica da smo ih doveli, zadržali na teritoriji naše opštine u Srbiji, ide u prilog da smo stvorili uslove i u Rumi i u Srbiji. Nijedan investitor neće da dođe na livadu, tamo gde nema pristupni put, vodu, gas, gde nema uslova za rad. Mi smo na vreme krenuli s opremanjem naše zone i rekao bih da u ovom momentu kupimo slavu svega toga“, ističe predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

U protekle tri godine u Rumu je stiglo više od 50 miliona evra investicija i otvoreno je oko 3.000 radnih mesta.

Tako su na Birou ostali uglavnom korisnici socijalne pomoći i stariji Rumljani, pa na posao u Rumu svakodnevno dolazi i hiljadu stanovnika iz okolnih mesta, ali i iz Novog Sada i Beograda, a Rumu muči hronični nedostatak stanova za izdavanje ili kupovinu.